Er zijn nu 17530 kavels in veiling!
IMG-LOGO

Scheepsantiek

Wat doe je als je als jongeling geen toestemming van je moeder krijgt om naar de Zeevaartschool te gaan? Dan probeer je de zee en de zeevaart thuis te krijgen. En zo is deze afwijking geboren. Ik mocht van mijn moeder niet gaan varen. Ze zei: 'Ventje, als jij naar zee gaat komt er geen don*** van je terecht!'.

Nu, vele jaren later, heb ik een prive Maritiem museum en geniet ik iedere dag weer van de spullen om me heen. Na 50 jaar verzamelen bestaat mijn collectie uit de meest uiteenlopende attributen, maar alles gerelateerd aan de scheepvaart, schepen en de zee. Van een tinnen bierpul uit een zeemanshuis in T.J.Priok tot een standaardkompas van Observator. In mijn verzameling heb ik ook een aantal spullen die beroepsvissers in hun netten boven water hebben gehaald en die mogelijk al meer dan 100 jaar op de zeebodem hebben gelegen zoals jufferblokken, een korvijnagel, een kanonskogel en het meest bijzondere: de bel van een belboei.

Buiten brug- en machinekamertelegrafen heb ik ook een aantal oude scheepslampen en verschillende kompassen. De boeilampen vind ik persoonlijk hele mooie stukken alsmede de puntgave spreekbuis uit de tijd dat er nog geen sprake was van een telefoon aan boord. Eigenlijk te veel om op te noemen. Je moet de foto's maar eens rustig bekijken.

Ik hoor sommige mensen al zeggen: wanneer stopt dit? Nee, dit stopt niet. Ik ontdek na jaren nog regelmatig iets wat niet in m'n verzameling zit en dan ga ik op jacht! Mocht u ergens nog iets hebben waarvan u denkt: dat is misschien wel iets voor Ad? Aarzel niet, geef me een seintje en ik kom graag een kijkje nemen. Wat ik nog graag zou willen is iets uit de walvisvaart een klein harpoentje of een harpoenpunt en ook zou ik graag een dieptemeter uit een onderzeeer willen.

ad@verzamelaars.net

- advertentie -