Er zijn nu 37803 kavels in veiling!
IMG-LOGO

Verzameling Pieneman van HansHans Pieneman is sinds 40 jaar net zoals zijn vader (machinist) en opa (ploegleider) werkzaam bij de Nederlandse Spoorwegen in Utrecht. Hans zijn opa had nog drie broers die bij de Spoorwegen werkzaam waren en twee broers die in het verleden een bier- en limonadefabriek bezaten.

Deze broers waren Jan Pieneman en Huib Pieneman. Jan Pieneman was van de 23 kleine familiebedrijfjes die in Utrecht actief waren in de bier en limonade de meest succesvolle en zijn bedrijf in de Utrechtse Jeruzalemsteeg heeft van 1908 tot 1970 bestaan. Huib Pieneman begon in de crisisjaren '30 met een gezin van twaalf kinderen - ook een bier- en limonadefabriek, dit was een van de kleinste bedrijven.

Sinds een paar jaar is Hans fanatiek op zoek naar alles wat met de Pieneman fabrieken te maken heeft. Dit begon toen hij op zoek was naar de geschiedenis van zijn familie. Hij wist dat Jan Pieneman een broer van zijn opa was maar verder wist hij weinig over de fabriek. Toen hij van familie hoorde dat zijn vader in de oorlog in de fabriek van Jan Pieneman was ondergedoken wilde hij meer over de fabriek weten en begon hij een zoektocht naar foto's, informatie en materiaal. Van de dochter van Jan Pieneman kreeg hij veel informatie mee, onder andere dat er in de fabriek eigen limonade werd gemaakt maar ook bier werd gebotteld voor Heineken.

Hans heeft nu een mooie collectie met informatie, foto's en materiaal van de fabriek van Jan Pieneman, evenals enkele items van de fabriek van Huib. In de collectie zitten onder andere limonade- en bierflessen, mooi gegrafeerde spuitflessen (sifons), reclamemateriaal, limonade-, water- en bieretiketten en een bijzondere vooroorlogse versie van de Heineken beertender die destijds vooral aan studenten werd verhuurd.

Heb je ook iets van de Pieneman fabrieken uit Utrecht of verdere informatie? Neem dan contact op met Hans: hans@verzamelaars.nl.