Er zijn nu 27936 kavels in veiling!
IMG-LOGO

Verzameling Jac. JongertZoals bij veel andere verzamelaars begon mijn verzameling redelijk onschuldig, namelijk (zo'n 15 jaar geleden) met een leuk oud winkelblik van Van Nelle in de primaire kleuren rood, geel en blauw. Ontwerp Jac. (Jacob) Jongert. Het blik paste goed binnen mijn (kleine) verzameling toegepaste kunst en stond leuk in de woonkamer. Niet veel later volgde een emaille bord van 1 meter bij 1 meter van Van Nelle. Zelfde ontwerp als het blik en het hing mooi in het trapgat. Vervolgens groeide de verzameling gestaag. Veel emaille borden, blikken en veel reclame op papier (affiches, reclamekartons, verpakkingen). In het begin allemaal Van Nelle reclame, van Jac Jongert en andere ontwerpers, later ook andere ontwerpen van Jac. Jongert. Bijvoorbeeld voor de firma Oud (wijnkopers in Purmerend) en de firma Boele (sigaren).

Enkele jaren geleden kwam ik in het bezit van een exemplaar van de memoires van Jac. Jongert die hij in 1941 schreef; een jaar voor zijn dood en een jaar nadat zijn atelier verloren ging bij het bombardement van Rotterdam. Ook kreeg ik een exemplaar van de Gysbrecht van Aemstel in bezit die door Roland Holst cadeau is gedaan aan Jac. Jongert als dank voor de samenwerking bij het vervaardigen van de schilderingen voor de diamantbewerkersbond in Amsterdam. Beide zijn bijzondere stukken. Dat geldt ook voor het affiche (of eigenlijk een winkeldisplay) met theekopjes in de kleuren rood, blauw, geel en zwart. E?n van de mooiste ontwerpen van Jongert en ik ken er geen tweede exemplaar van. In 2009/2010 werd een deel van mijn verzameling opgenomen in de Jac. Jongert tentoonstelling in museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam (waarbij het boek 'Proeven is koopen' verscheen). Leuk om ze ook een keer in zo'n setting te zien!

Inmiddels heb ik nagenoeg alle emaille borden van de hand gedaan (met uitzondering van enkele deurpostbordjes) en richt ik me vooral op de ontwerpen van Jac. Jongert op papier, zoals de affiches. Wat zoek ik nog? Bijvoorbeeld de flessen die hij ontwierp voor de firma Oud (en de ontwerptekeningen hiervoor) en het Van Nelle affiche met de rood/gele reclame voor koffie en thee. Heeft u een van deze items, andere oude Van Nelle reclame of reclame voor de firma Oud en wilt u deze van de hand doen? Aarzel dan niet contact met mij op te nemen! Mail: broer.w@quicknet.nl

Groet,
Wijnand

- advertentie -