IMG-LOGO

Barbie verzameling 1959-1972


Mijn naam is Armel Rood en ik verzamel al ruim 30 jaar oude Barbiepoppen uit de periode 1959-1972. Waarom deze periode? De oudere poppen zijn vaak nog met de hand beschilderd en de kleding is nog met de hand gemaakt. Elke pop heeft dus weer zijn eigen uitdrukking en is weer anders. Na 1972 werd de produktie steeds meer door machines gedaan. Voor 1972 kon je de poppen en kleding los kopen. Daarna werden vaak dezelfde poppen verkocht met andere kleding aan.

Het is allemaal begonnen met de Barbiepop van mijn zus. Ik wilde deze ook graag hebben. Maar deze pop was niet meer in de speelgoedwinkel te koop. Als 12-jarige kwam ik soortgelijke pop tegen op een rommelmarkt. En daarna nog een. En van het een kwam het ander. Ook de rest van de familie kwam erbij o.a. Midge (vriendin van Barbie), Skipper (zusje van Barbie) Skooter (vriendinnetje van Skipper), Ken (vriend van Barbie). Daarnaast ben ik niet alleen geïnteresseerd in de poppen en kleding zelf, maar ook alles wat maar met oud Barbie te maken heeft. Denk aan vinyl koffertjes, portemoneetjes, auto's, horloges, reclame-materiaal, speelgoedboekjes uit de 60-er jaren, etc. Tevens verzamel ik ook de pop Bild Lilli. Dit is de voorloper van de Barbiepop en hiermee is het hele Barbie succes begonnen.

In april 2009 heb ik een tentoonstelling gehad tijdens de verzameljaarbeurs in Utrecht. Dit i.v.m. 50 jaar Barbie. Ook foto's van deze tentoonstelling staan bij de items op mijn pagina's op Verzamelaars.nl. Ook de poppen in de tentoonstelling Plastic Fantastic in Stedelijk museum Vianen kwamen uit mijn verzameling. Van 1 juli t/m 30 dec 2020 staan mijn poppen tentoongesteld in het Oude Ambachten en Speelgoedmuseum in Terschuur in de tentoonstelling Barbie en Ken al bijna 60 jaar een setje. Daar zijn ze op dit moment te bewonderen.

Om mijn verzameling compleet of completer te maken ga ik vaak naar rommelmarkten, verzamelbeurzen, etc. Ik ben nog op zoek naar bepaalde poppen, kleding en spullen met afbeeldingen van Barbie en haar familie uit de 60-er en 70-er jaren. Als u denkt dat u nog iets heeft dat bij mijn verzameling past, kunt u mij mailen via emailadres: armel.rood@gmail.com
Ook als u specifieke vragen heeft omtrent Barbie kunt u mij die altijd stellen. Misschien dat u wel iets wilt weten over uw eigen pop.

Veel kijkplezier!Update cookies preferences