IMG-LOGO

Porceleyne Fles


Het Nederlandse bedrijf de Porceleyne Fles wordt in 1653 opgericht in Delft en groeit vanaf die tijd uit van een kleine plateelbakkerij waar met tinglazuur wordt gewerkt tot een internationaal bekende aardewerkfabriek met zowel klassieke modellen als ontwerpen van bekende designers. De Porceleyne Fles maakt eeuwenlang vooral handbeschilderd Delfts Blauw maar gaat in de 19e eeuw over naar goedkoper bedrukt aardewerk om zo de concurrentie het hoofd te bieden. De kwaliteit gaat achteruit totdat in 1876 Joost Thooft één van de eigenaren wordt. Onder zijn leiding komen onder andere Adolf le Comte en Leon Senf naar de fabriek en wordt Abel Labouchère mededirecteur. Dit zorgt ervoor dat er veel vernieuwingen komen en de Porceleyne Fles weer opbloeit. Vanaf 1907 maakt de Porceleyne Fles cloisonné tegels in verschillende kleuren waarvan sommige in grote oplage worden gemaakt en andere erg zeldzaam zijn. Deze tegels werden ontworpen door onder andere L.E.F. Bodart en zijn geliefd onder verzamelaars. Ook interessant is de Experimentele afdeling van de Porceleyne Fles waar onder hoofd Theo Dobbelman tussen 1956 en 1977 kunstenaars als Lies Cosijn, Els Boone, Bettie van Lange en Adriek Westenenk zijn begonnen. Daarnaast hebben veel bekende en minder bekende schilders en ontwerpers voor de Porceleyne Fles gewerkt, in dienst of freelance. Dit zijn bijvoorbeeld Theo van Hoytema, Cornelis Koppenol, Jaap Gidding, Lion Cachet, Borek Sipek (ontwerpen voor Driade), Floris Meydam, Jan des Bouvrie en Piet Hein Eek. De Porceleyne Fles heeft ook veel blauwwitte wandborden en herdenkingsborden uitgegeven waarbij werken van bekende schilders als Anton Mauve, Rembrandt, Vermeer en Hendrik Willem Mesdag werden afgebeeld. Vanaf 1879 wordt het aardewerk van de Porceleyne Fles gesigneerd met een apothekersflesje, de initialen JT van Joost Thooft en de plaatsnaam Delft. Verder staat er vaak een één- of tweeletterige jaarcode en de initialen van de schilder. De latere handgemaakte werken van de Porceleyne Fles hebben soms ook een stempel Royal Delft. Op kunst- en antiekveilingen kom je vaak kavels met de Porceleyne Fles tegen, dit kan een wandbord zijn, blauwwitte vazen, een zeldzaam experimenteel werk of een mooie tegel. De veilingopbrengsten van Porceleyne Fles kavels variëren erg, soms heb je voor een paar euro al een leuke tegel of vaasje en soms worden er duizenden euro’s geboden voor bijzondere werken.

Wil je op de hoogte worden gehouden wanneer er iets van De Porceleyne Fles in veiling komt? Schrijf je dan in voor de Veilingalert en vul als zoekterm Porceleyne Fles en DPF in. Je kunt zoveel zoektermen opgeven als je wilt en als er bij de meewerkende Nederlandse veilinghuizen een match is met je zoekterm(en) krijg je hiervan bericht.
- advertisement -

Porceleyne Fles nu in veiling


Hieronder zie je alle Porceleyne Fles kavels die de komende tijd worden geveild bij de meewerkende veilinghuizen. We hebben gezocht op de exacte beschrijving, misschien zijn er nog meer kavels te vinden met een alternatieve schrijfwijze. Maak gebruik van de zoekfunctie om alle voor jou interessante kavels van de komende kunst- en antiekveilingen te zien.

Eerder geveilde Porceleyne Fles items


Hier zie je Porceleyne Fles kavels uit vorige kunst- en antiekveilingen.
Update cookies preferences